top of page

Σχετικά

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ετήσιας δάκο‐προσβολής της ελαιοκαλλιέργειας στην χώρα μας αποτελεί ένα δυσχερές διαχειριστικό θέμα για τις εποπτεύουσες αρχές λόγω μη ύπαρξης αξιόπιστων στοιχείων από τους αγρούς.


Το εύρος και η ένταση της δακοπροσβολής είναι ένα δυναμικό φαινόμενο και η ακριβής αποτύπωση του μπορεί να διαφέρει σημαντικά από σημείο σε σημείο ανά περιοχή καθώς και χρονικά κατά την διάρκεια της καλλιέργειας.


Βασικό προαπαιτούμενο για να υπάρχει συνολική προγραμματική επιτυχία στην προσπάθεια αυτή είναι οι καταμετρήσεις των πληθυσμιακών διαφοροποιήσεων του δάκου στο πεδίο να είναι ακριβείς, επίκαιρες και αξιόπιστες.


Οι οικονομικές συνέπειες στο αγροτικό εισόδημα της δάκο‐προσβολής της ελαιοκαλλιέργειας στην χώρα μας είναι της τάξης πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ετησίως. Ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια οι δάκο‐προσβολές συνδυάζονται και με προσβολές από γλοιοσπόριο που συνδυαστικά και τα δύο καθιστούν πλέον την παραγωγή ελαιολάδου καλής ποιότητας και αξίας αμφίβολη.

Στόχοι του Έργου

Η Ε.Ο. (Επιχειρησιακή Ομάδα) του έργου είναι να αναπτυχθεί ένα οικονομικό εργαλείο συνεχούς και αξιόπιστης καταμέτρησης του δακοπληθυσμού στους ελαιώνες της χώρας μας, το οποίο:

να μπορεί να μεταδίδει τηλεμετρικά και ασύρματα, “on demand”, 24 ώρες την ημέρα, καθ’ όλη την διάρκεια της έξαρσης του δάκου στον ελαιοκαλλιεργητικό κύκλο, το επίπεδο του δυναμικά μεταβαλλόμενου δακοπληθυσμού στους αγρούς, όπως αυτό εξελίσσεται χρονικά σε σημεία επιλογής στα χωράφια.

να υποστηρίξει τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων (big data), από την ανάλυση και μελέτη της οποίας να μπορεί να προγραμματιστεί πολύ πιο αποτελεσματικά η ετήσια εκστρατεία καταπολέμησης του δάκου, συνδυαστικά και με μετρήσεις από τις κατά τόπους επικρατούσες συνθήκες της θερμοκρασίας και της υγρασίας, που θα οδηγήσει στη δημιουργία αξιόπιστων μοντέλων πρόβλεψης του προβλήματος.

Στο πλαίσιο του έργου αυτού θα γίνουν οι εξής ενέργειες:

Σχεδίαση και κατασκευή πιλοτικής ηλεκτρονικής δακοπαγίδας

Έλεγχος λειτουργίας ομάδων ηλεκτρονικών δακοπαγίδων σε διαφοροποιούμενα τοπογραφικά ανάγλυφα με διαφορετικές τοπικά επικρατούσες κλιματικές συνθήκες

Βελτιστοποίηση λειτουργίας των υποσυστημάτων

Ενσωμάτωση αμφίδρομης τηλε‐επικοινωνίας και διασύνδεσης τους μέσω LoRaWAN σε απομακρυσμένο (cloud database), όπως και τηλε‐επικοινωνία και αλληλεπίδραση εκ του σύνεγγυς μέσω blue tooth

Εγκατάσταση δικτύου 150 ηλεκτρονικών δακοπαγίδων στα έλαιο‐αγροκτήματα των συνεταιρισμών και αποτίμηση της μετρικής αξιοπιστίας τους σε σχέση με τον παραδοσιακό τρόπο καταμέτρησης για 2 ελαιοκομικές περιόδους

Βελτιστοποίηση υποσυστημάτων και συνολική αποτίμηση

bottom of page